Bulut nedir, Azure nedir veya ne değildir gibi soruları gerek eğitimlerimizde gerek de daha önceki blog yazılarımızda cevaplandırmaya çalışmıştık. Artık yavaş yavaş gelelim fasulyenin faydalarına diyoruz ve soruyoruz; kullandığınız alan için Azure’a ne kadar ödemelisiniz?
Öncelikle elimizde neler var bir bakmamız gerekiyor: Eğer basit anlamda bir ERP (kurumsal kaynak planlaması) sisteminin tüm iş yükünü Azure’a taşımak yönünde bir girişiminiz varsa, bizim için önemli olan noktalar, bu uygulamaların sistem ihtiyaçlarıdır.
Sistem ihtiyaçları derken aslında neyi kastediyoruz?
İş süreç yazılımlarımızın tümü için, lokalde tam performanslı çalışma ortamı sağlayan CPU, RAM, STORAGE gibi özellikler eğer masaüstü tabanlı ürünler ise, RDP sayıları nelerdir belirlememiz gerekiyor. Eğer elimizde bu bilgileri içeren toplu bir bilgi havuzu yoksa, kendi sunucularınız üzerinde bir stres testi gerçekleştirip, minimum değerleri çekebilirsiniz.
Ayrıca, tüm bu gereksinimlerin üstünde, bu geçiş için kullandığınız internet altyapınızın performansını da değerlendirmek gerekiyor.
Disaster Recovery (Site Recovery) Fiyatlandırma Politikaları
Azure’a geçiyor olmanız, planladığınız felaket kurtarma senaryosunun bir adımı niteliğinde de olabilir. Bunun için kaynaklarınızın üzerindeki iş yüklerini belirleyip, geçiş için ihtiyacınız olan senaryolara yoğunlaşmalısınız.
Tipik felaket senaryoları genellikle 3 adımda ele alınır. Gelin her bir adımı beraber inceleyelim:
Felaket Öncesi: Herhangi bir felaket senaryosu gerçekleşmeden önce siz günlük rutinlerinize devam ederken, biz mevcut verilerinizin (belirlediğiniz sıklıklarda) mutlaka bir yedeğini ve sistemin bir kopyasını Azure üzerine almış olacağız. Bu hizmet için yedekleme alanınız kadar kira ödemeniz gerekiyor.
Felaket Anı: Felaket anı için kurguladığımız mimari, Azure üzerinde anlık olarak ayağa kalkacak ve tüm erişimler ve buna bağlı iş akışı Azure üzerinde hayatına devam ediyor olacak. Burada önemli olan, saatlik olarak bu sistemi ne kadar ayakta tuttuğumuz ve bu süre zarfında kullandığımız kaynaklar.
Felaket Sonrası: Sunucu kaynaklarınız üzerinde her şey yoluna girdiğinde, artık Azure‘dan verilerinizi çekebilirsiniz. Bu aksiyon için ufak bir yükleme ücreti ödemek de gerekecektir. (Azure Disaster Recovery)
Azure Backup Fiyatlandırma Politikaları
Hibrit kullanımla, Azure’da sadece verilerimizin bir yedeğini almak istersek, o zaman bizi neler bekliyor?
Çok basit; Azure Backup için yedeklenecek verilerinizin boyutunu belirlemeniz yeterli. Bundan sonra karar vermeniz gereken tek şey, verilerinizi ne sıklıkla depolamak istediğiniz. (Azure Backup Price)
Tüm bu örnekler ile beraber, iş süreçlerinizi ve yazılım test ortamlarınızı destekleyecek ortamlar için A serisi sunucu kiralayabilir, uygun fiyat avantajlarından yararlanabilirsiniz. Peki, ne gibi uygun fiyat avantajlarından söz ediyoruz?
Reserved Instance
Genel kullanım ile aylık olarak hesaplanan kaynak tüketim modeline ek olarak, 1 yıllık – 3 yıllık rezerve kaynak seçeneklerinden bahsedebiliriz. Kaynak tüketiminizi öngörebildiğiniz durumlarda, tercih ettiğiniz CPU ve RAM değerlerine sahip sanal sunucuları, 1 veya 3 yıl için toplu kiraladığınızda 1 yıl için ortalama %20; 3 yıl için ortalama %40 fiyat indiriminden faydalanabilirsiniz. (https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/reserved-vm-instances/)
Hibrit Benefit
Eğer elinizdeki Windows Lisanslarınız SA (Software Assurance)‘lı ise Hibrit avantajından faydalanarak Azure üzerindeki sanal sunucu kaynaklarını SA‘lı lisanslarınızla kullanabilir, ekstra lisans maliyetinden tasarruf sağlayabilirsiniz. (https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure/sql-database/sql-database-azure-hybrid-benefit?tabs=azure-powershell)
Tüm bu avantajlı durumlara ek olarak, kaynak ihtiyacını doğru yorumlamak ve bu noktada bir profesyonelden destek almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, Azure Advisor’ı denemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Lokalde yönetimine devam ettiğiniz her kaynak için daha zor yönetim, daha büyük para ve daha büyük zaman kaybı riskini göze almaya devam etmek istiyor musunuz? Bırakın, tüm bunları Microsoft Azure sizler için yapsın, size de sadece kaynakların artışına karar vermek kalsın!
Elçin Çim Solution Channel Executive https://www.linkedin.com/in/elcinerdogan/
תגובות